Het linke persspectief

Al enige tijd geleden, ik weet nog dat het begon in geblondeerde kringen, werd het misverstand geïntroduceerd dat er in Nederland sprake zou zijn van een “linkse” pers. Een opzettelijk herhaalde term die er vooral toe diende sporen van kritiek, hoe licht van gewicht dan ook op inhaligheid, graaicultuur, petrochemische groei en consumentisme als onwetende domheid van mensen die zelf niet eens aan het werk gingen om ook miljonair te worden te etiketteren als links hobbyisme.

In het Nederlandse medialandschap, en dat is toch wel problematisch vindt dat misverstand een vruchtbare bodem. De heren en dames, die zoals de wakkere beschuldigingen luiden dit linkse hobbyisme op de Amsterdamse grachten beoefenen, aanvaarden deze constateringen met een glimlach van welwillendheid. Want wat is er mooier dan een sociaal luchtje terwijl je tegelijk de mammon dient.  En je kunt daarin zover gaan als je wilt zonder consequenties. Sorry ik zal deze laatste zin nog eens opnieuw beginnen. Je kunt daarin zover gaan als “de Wild” en op de buis je verbazing tonen over hoe idioot het eigenlijk is om zoveel geld te verdienen. Ik zal u een geheimpje verklappen. Er zijn zelfs mensen die serieus geloven dat Clairy Polak terug moest naar de Vara omdat ze te links was.

Weet u wat “Hahaha boem betekent” ? Dat is iemand die zo hard lacht dat zijn hoofd eraf valt.

Zoals het vanouds in christelijke en arbeiders-kringen ook het geval was balanceren de hedendaagse equivalenten van salonsocialisten en vrome vertegenwoordigers der charitas op dat dunne randje tussen schaamteloosheid en verspreiding van geruchten dat ze heel sociale dingen doen met hun zuurverdiende geld. Zo’n Derksen is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van.  Ook is het hoe langer hoe meer usance om geinterviewde politici met een vilein lachje de gek aan te steken met de vraag: “En wij hebben gehoord dat u zelfs vindt dat er op de omroep bezuinigd moet worden”.  Waarin de duidelijke ondertoon doorzingt dat we dat natuurlijk wel beter weten. Je rukt iemand zijn tong niet uit wanneer je weet dat hij wordt betaald om je te maken of te breken.

Dat gebeurde alleen bij Theo Maassen in de film. Die ook wel zo wijs was om aan Mattthijs niet te vertellen dat die film (Doodslag) eigenlijk over hem ging toen hij ter ere van de première de wereld mee mocht helpen doordraaien.

Irritatie ontstaat vooral wanneer het journaille zijn conservatisme verkoopt in de vermomming van het jounalistieke vakmanschap. Want zeg, samen kennen wij de Kockelman, maar die bedoel ik niet in de eerste plaats. Want Sven heeft niets te verbergen. Het enige wat hèm ontbreekt is wat meer echte oorlog om nog opzichtiger in “fout te zijn”.  En ook het Maatje van het Mafia-maatje vind om doorzichtige redenen dat de belastingen nodig omlaag moeten, dat kunnen we begrijpen. Maar bij de komedie van Peter Jan Haagens (van wie alleen de voornaam aan de Balkenendenorm lijkt te voldoen) die aan de partij-ideoloog van de SP uitlegt dat het toch alle perken te buiten gaat wanneer politici ambitie tonen naar èn vrijheid èn tegelijk ook politieke macht, en of hij dan toch niet begrijpt dat alle minder bedeelden ook mogen stemmen, dus dat er nergens aanleiding bestaat voor ontevredenheid. En trouwens: Wat heeft vrijheid nu met geld te maken ?

Daarnaast deed hij nog voornamelijk pogingen om uit te leggen dat er toch geen sprake van vrijheid kon zijn in een partij die geen fractieleiderswedstrijd hield. Dit allemaal op de bekende irritante maat van de Kockelman. “Als je maar weet dat jij niet mee mag doen”.

De hele uitzending van Buitenhof was trouwens verhelderend omtrent de rol van de pers. Het linke persspectief. De pers die kritiekloos de actuele macht presenteert omdat zij daar ook voor betaald krijgen. Het effect op de kijker wordt gemeten door de de prognose hoe tevreden of ontevreden we als kiezer zouden zijn als er nu gestemd zou worden.  Morgen mag de Hond weer gaan vertellen of het Peter Jan gelukt is om de beangstigende trend van een populaire SP in de gewenste richting om te buigen. Net zoals de Hond ook de trend heeft blootgelegd een toenemende tweedeling te interpreteren als: mensen met een opleiding die rijk zijn en tevreden en mensen die niet rijk zijn door gebrek aan kennis. Proletarieërs aller landen, schrijf u in bij onze veertiendaagse cursus: How to be a millionair.

Het wordt hoog tijd om tijdens de verkiezing de kieslijnen te openen. “Sybrand wil nog graag een ronde verder. Wil jij dat ook: SMS dan “Sybrand” naar 0707. En wie weet win je een reisje naar één van die fraaie Zwitserse eilanden en mag je zelf Ellen ten Damme persoonlijk afdrogen als ze uit het water komt.

Linkse pers ? Hahaha boem !!

  3 comments for “Het linke persspectief

 1. dinsdag, 5 juni, 2012 at 16:22

  Tja, als SP’er herken ik het verschijnsel, waar je ook over schrijft. Nu ga ik eerst maar eens Buitenhof op uitzending gemist kijken en dan kom ik hier weer even terug.
  O ja, en net zomin als dat ik de prijs, om een nacht in een tentje op de middenstip in de Arena door te brengen zou begeren, zou ik de behoefte voelen, om Ellen ten Damme af te drogen. Dan ga ik er liever voor om miljonair te worden. Zo’n cursus is overigens dan ook weer kans van één op een miljoen dat ik het ook wordt. Ik ga ervoor, dat de ballen hier snel vallen.

 2. dinsdag, 5 juni, 2012 at 16:46

  PS er is, naast de 28 nieuwe partijen, zoals de partij tegen Wilders, Piratenpartij, Weg met Europa, partij voor de snoepjes, God’s partij om maar wat te noemen, vast wel een partij op te richten voor dat geweldige idee van jou, om te stemmen via sms lijnen. Sms Roemer op 3232. :mrgreen:

 3. woensdag, 6 juni, 2012 at 02:24

  Gezien! Dat was toch wel het toppunt, het oost europese toestanden noemen als een partij geen tegenkandidaten heeft tegen een leider als Roemer. We hebben al veel leugens, nonsens en haatzaaierij, over Mao toestanden e.d. gehoord,van alle kanten, tot uit de mond van Dibi toe, maar dit was wel een hele flauwe, mislukte, poging om iemand, een volwaardige partij, in een conservatief communistisch hokje proberen te duwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *