Unchained melody

Mijn lief vindt het prettig ‘s nachts de radio zacht aan te zetten bij het inslapen.Zo zacht dat het eigenlijk bijna net niet te horen is wat er gedraaid wordt. Muziek die muzak is blijft gewoon een geruis op de achtergrond. Maar er zijn ook nummers die er ineens uitkomen. Die ondanks het feit dat ze nauwelijks te horen zijn in je halfslaap iets uit je onderbewuste naar boven halen. Als een hypnotische inductie.
I think I’m going back, to the things i learned so well ……. . Nooit erg poetisch van tekst en je bent net slaperig genoeg om de inhoud ervan niet te horen. Maar het timbre van Dusty doet je tot je eigen verassing met door tranen verstikte stem vragen of hij mischien iets luider kan.
Die stem en die melodie. De combinatie ervan. Je gaat er de volgende ochtend naar zoeken. Als al gezegd: De tekst is niks als je het in het totale verband wil lezen. Maar wel zitten er alle woorden in die aanleiding geven tot vrije associatie met wat er huist in je eigen onderbewustzijn. Those days. Truth. Games  to play. Growing older. No more ashamed. Friend. Everyday can be my magic carpet ride. Hide and seek. Fears. Years. True reality. The world the way it used to be. A little bit of freedom’s all we lack, so catch me if you can I’m goin back. Een heel aardige slotzin, dat dan weer wel.
Als je wil kun je er zelf nog duizend van die woorden verzinnen. Het blijkt een tekst van Carole King. Het zijn woorden die ooit een betekenis hadden. Door een stem uit het verleden opnieuw in herinnering gebracht. Die in een split second de pijn van het gemis uit je naar boven doen golven.
Net als wij wordt de wereld ouder. Alleen muziek, geen schilderij, noch duizenden dezelfde in steeds een andere volgorde gerangschikte woorden kan de tijdloze existentiele eenzaamheid van de mens tot troost zijn. Muziek is liefde. Er is geen leven zonder liefde.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Unchained melody

 1. lidy broersma says:

  Avatar van lidy broersma
  Ook de aarde produceert geluid dat als muziek in je oren klinkt..

 2. lidy broersma says:

  Avatar van lidy broersma
  Hoewel ik je naam niet zo aantrekkelijk vind en je een kop trekt als een oorwurm heb ik toch besloten je bij mn favorieten te zetten zodat ik kan kijken of je weer eens wat hebt geschreven, want je schrijft wel onderhoudend moet ik zeggen.

 3. zelfstandig_journalist says:

  Avatar van zelfstandig_journalist
  Sommige nummers blijven je altijd bij en roepen herinneringen op. Dat klopt.

 4. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  En waarbij ik dan concludeer dat dit zit in de kwaliteit van de muziek en niet in het toeval van de associatie. Omdat het universele en tijdloze essenties aanroept (lekker vaag, ik besef het) maar bovenal uit het hart komt. Is het niet net als met maatschappelijke opvattingen. Dat het of je hart raakt of de onderbuik. En in het laatste geval geschikter voor de dagelijkse voorbijgaande trek maar nooit de honger stilt.

 5. zelfstandig_journalist says:

  Avatar van zelfstandig_journalist
  Hm, het gaat bij mij niet altijd om de kwaliteit van de muziek dat ik bij sommige nummers een associatie heb. Meer de periode en de gebeurtenis gecombineerd waarin dan toevallig dat nummer een hit was.

 6. Pingback: FAVORIETE REACTIE: | Hardslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *