“Het gesprek”

De virtualisering van de menselijke geest, die gelijke tred houdt met de debilisering van de samenleving heeft zijn kiem in de pseudo-democratisch organisatie van de consumerende maatschappij met de inzet van de media als belangrijkste wapen.
Hoewel de televisie in 1951 van start ging als  een vernieuwing die de mens geestelijk vooruit zou helpen werd al door provo in een vroeg stadium onderkend dat dit een klootjesvolksmenner van de eerste orde zou worden. En dat is het nu geworden in zijn zuiverste vorm:
Doorlopende herhaling van bijzaken, geen uitleg en bovenal het ontbreken van statistische gegevens. Misleidende terminologie met als triest hoogtepunt: een rechtse pers die zichzelf tot links laat verklaren en het niet ontkent.
Simpel en grof samengevat: Botox en spelen.
Fase twee: Het internet. De zelfde zich voortzettende ontwikkeling. In plaats van een echt bedrijf beginnen, is het nu usance dat op Hyves te doen. Dat wordt tenslotte de oplossing van terugkerende werkeloosheidsproblematiek.
De terug naar de mens-beweging reageert hierop door de legitieme wens te uiten dat er tv-programma’s zouden moeten ontstaan die ergens over gaan. Niet meer gooien met vla, maar kunst en cultuur en belangrijke zaken die mensen bezig houden.
In de laatste uitdrukking ligt het blijvende onvervulbare karakter van die wens besloten. Oorspronkelijk ( let op hoe knap ik hier het "verdachte" woord vroeger vermijd ) was de mens bezig in de wereld. Nu wordt hij er door bezig gehouden. En wel door de virtuele wereld. Eens spraken de mensen met elkaar, voerden een gesprek. Nu kijken we naar het gesprek. Over wat Frits Barend van Johan Crijff vindt,  hoe Ellen het vond om wekenlang een pruik te dragen en hoe de ene of andere blonde bekende Nederlandse die ik nog nooit gezien heb (terwijl ik daar toch ook woon) de soep kookt.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Het gesprek”

 1. ldbroersma says:

  Avatar van ldbroersma
  Dat heb je weer
  mooi samengevat
  Simen Vrederat!…

 2. ldbroersma says:

  Avatar van ldbroersma
  Dankjewel Simen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *