Rusteloos en vol verlangen!

Slechts drie generaties terug woonde mijn familie in een huisje ter grootte van de helft van mijn woonkamer. Met een vlierinkje direct onder de dakbalken waar iedereen sliep. Met ongeveer veertien personen kon dat makkelijk. Mijn overgrootvader was muddejager, rietsnijder en partime alcoholist.
Tja en nu. Ik woon met mijn lief in een huis van drie verdiepingen. Mijn zoon komt nu en dan ook eens thuis. Naast mij staan een rij dezelfde huizen. In de tuin ruiken we in deze tijd van het jaar de penetrante lucht van spiritusblokjes en horen we geluiden als: "Waar is de mayonaise", "Je moet er sambal opdoen dat is lekker".
Maar dit terzijde. Waarom heb ik toch zo’n moeite met de conventie van de vraag: Hoe gaat het ?
Jarenlang beantwoordde ik deze vraag met: "Niet slechter als anders". Hoewel dit de eerste keer wel een soort glimlachje als reactie geeft, merk je al gauw dat je dat moet vervangen door: "Ach ja, ik zeg dan altijd maar: Niet slechter als anders". Maar op den duur is het niet bevredigend.
Ik heb het tot eigen vreugde tegenwoordig kunnen vervangen door: "Rusteloos en vol verlangen!".  Hetgeen nu eenmaal exact uitdrukt wat meestal het antwoord is op de vraag.
Mijn moeite zit hem denk ik in de reactie op je antwoord. Het antwoord:  "Goed" is een vrijbrief om vermeende belangstelling ook vermeend te laten. Dat is me iets te gemakkelijk. En als je zegt: "Och je weet dat er toch tegenwoordig veel vormen van kanker zijn te genezen, dus ik houdt maar hoop", tja dan breng je de mensen wel erg abrupt in heel moeilijk parket.
Een rudiment uit de korte periode van wederopbouw, dat is het. Toen het default antwoord betekende dat je een koelkast  en een auto had. En later zelfs .. een nieuwe.
Ik heb het sterke vermoeden dat als iemand mijn overgrootvader deze vraag ooit gesteld heeft, ze ook van hem het echte antwoord hebben gekregen.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Rusteloos en vol verlangen!

 1. kuifje simon says:

  Avatar van kuifje simon
  Niet te vergeten: " En verder een prettige dag nog "

 2. Mo says:

  Avatar van Mo
  en ‘leuk je te zien’. Ook zo’n dooddoener om van te walgen.

 3. Joostx says:

  Avatar van Joostx
  Vrederattestreek:
  de erkenning van een onmogelijkheid
  die vervolgens vrij valt.
  Mooi geschreven Simen.

 4. Fleur says:

  Avatar van Fleur
  Wel een verademing,3 reacties ipv the gangbang.

 5. Fleur says:

  Avatar van Fleur
  Wel een verademing,3 reacties ipv the gangbang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *