Wilders’ succes, Femke’s Fiasco

Het succes van Wilders.

Tja Wilders. Hm.. Tja. Nou ja laat ik het dan zo zeggen:

Ik heb geen zin om iets over het haar van die man te zeggen. En ik wil ook niet goedkoop scoren door te praten over dat hij zo’n lelijke puistenkop heeft want dat is nou eigenlijk het enige waar hij ook niks aan kan doen.
En alsjeblieft ook geen pseudo-wetenschappelijke verhandelingen over hoe in de psyche van de mens door onverwerkte traumatische ervaringen allerlei merkwaardige en hardnekkige verdringingsmechanismen kunnen ontstaan die leiden tot merkwaardig gedrag. Noem bijvoorbeeld de angst voor rode shawls ( let op geen sjaal he ) of fluitketels net op dat kleine momentje als het eerste gesis ontstaat opbouwend naar het moment van hoogspanning van het hardste gefluit.

Wat ik zeer zeker niet wil is ingaan op zijn gedachtengoed, al was het maar vanwege het feit van een gedachte nooit iets te hebben vernomen.

Flauwe grappen in de trant van: JA.. als er bij Pim-Pam-Pet een vraag komt naar een hoofddeksel met een K, nou dan kun je wel raden wat onze Geertje zeggen zou, ik moet daar ook niet aan denken.

Ik weet kortom absoluut niet wat ik aanmoet met die eh ..man.

Tja je zult dan zeggen, hou er dan over op. Waarom moeten we over hem praten. Nou ja dat moet omdat we anders meedoen aan een cordon sanitaire. ( niet hetzelfde als het, ook nuttig, door de wc spoelen van een bekende nederlandse gilnicht ). Doodzwijgen dat schijnt nog gevaarlijker te zijn.
De uitdrukking gevaarlijk is niet van mij hoor. Ik ben niet zo snel bang. En zeker niet voor de een of andere carnavaleske Cantecler van beneden de rivieren, als die tenminste niet teveel zeurt over paarden in de gang. Want daar heb ik een hekel aan.

Ik zal kortom toch op hem moeten reageren, met lood in de schoenen dan. Vooruit.

Het succes van Wilders is gelegen in het feit dat er verplicht op hem moet worden gereageerd terwijl er in de man totaal niets is wat opwekt tot enige reactie.
De stelling dat hij een beroep doet op de onvrede in de samenleving, is hooguit voor de helft waar. Want hij doet zeker net zo’n sterk beroep op de angst van de minder ontevredenen.
De angst dat we met zijn allen helemaal niet meer weten waar het in de politiek, zoals u wilt de wereld om gaat. Hetzelfde mechanisme als vroeger in de brugklas. Net zo lang zeuren tot de les werd omgegooid en er een discussie kon worden gevoerd over democratisering van het onderwijs. En als dat gelukt was als eerste eis op het lijstje: Roken in de kantine, en de sluiting van het schoolfeest een uur later.

We willen graag invloed, maar we weten niet waarop.
Wilders is de verpersoonlijking van de wil tot macht, die op niks gericht is. Want zijn politieke programma is een lijst met kledingvoorschriften. Het had net zo goed over het dempen van de Westerschelde, verplichte verhuizing van joden of over de herintroductie van de zakdoek kunnen gaan.
En daar kun je maar op één manier op reageren: Door te praten over iets zinrijkers, vanuit een maatschappelijk idee of een interessante visie. En dat is de wond waarop Wilders de vinger legt. Want die visie die hebben we niet.

Die hebben we de deur uitgedaan, na jarenlang onze overweldigende macht als kiezer te hebben ervaren.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

2 Responses to Wilders’ succes, Femke’s Fiasco

 1. Peter Louter says:

  Avatar van Peter Louter
  Volgens mij mis je de pointe. Wilders doorbreekt voortdurend de politieke correctheid. Hij doet wat veel mensen zelf graag zouden doen, maar niet durven uit angst voor de reacties uit hun omgeving.

 2. Babbelegoegje says:

  Avatar van Babbelegoegje
  Ik denk, dat Simen zijn pointe wel gemaakt heeft. En hij (Wilders)doet niet alleen een beroep op de angst en onvrede van de mensen, hij kweekt zelf angst en haat.

  En dan durft men ook nog niet toe te geven, wat Wilders werkelijk in hen trekt.. Niemand, die gewoon zegt, ik stem Wilders omdat ik een hekel aan buitenlanders heb.
  Met het doorbreken van die politieke correctheid weet hij de aandacht van de media wel te trekken. Maar die hebben dus ook geen visie. Helaas kun je met het verbieden van kledingstukken in je programma en het overnemen van enkele sociale (en dat voor iemand met VVD standpunten) punten van de SP, die later gewoon weer in de prullebak verdwijnen, zoals dat een minister betaamd, niet een land regeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *