Tips and tricks.

1.    Wees niet altijd positief.
Het is een beter streven echt te zijn. Want echt is beide.

2.    Negativiteit is het benoemen van het gebrek aan positiviteit. Het is in essentie een hogere vorm van positiviteit.
Als dingen niet helemaal goed gaan en je blijft positief dan ben je een doorzichtig acteur in je eigen toneelstuk. Durf de dingen liever te benoemen zoals ze zijn.
Ervaar de negatieve bejegening als een geschenk van iemand die je zo de moeite waard vind dat hij met jou een dialoog wil aangaan.

3.    Probeer niet bij voortduring persoonlijke waarheden te ontkennen onder het motto dat er geen waarheden bestaan.
Natuurlijk bestaan er geen waarheden. Maar de pragmatiek van de taal eist dat we de vertaling van universeel lijkend spraakgebruik naar persoonlijke ervaring zelf automatisch maken. Substitueer "het is" in de zin: Het leven is moeilijk door  "ik vind" ( Ik vind het leven moeilijk ) In plaats van het te ontkennen dat het leven moeilijk is.

4.    Pas de zelfde regel toe bij directieven. Als iemand zegt : "Je moet wat eerder komen". Substitueer dan "Je moet" door "ik zou het prettig vinden" Doe niet het tegenovergestelde omdat je aan onterecht veronderstelde dwang wilt ontkomen.

5.    Geef altijd antwoord. Ook in de vele gevallen waarin je het antwoord niet weet. Iemand negeren is een belediging, ontkenning, vernedering. De meest effectieve wijze om iemand te kwellen of pijn te doen. Je zegt in feite
dat je iemands bestaan ontkent of niet wilt accepteren. "Ik weet het niet" of "ik vertel het morgen want ik heb nu even geen tijd" kunnen ook als antwoord gelden. Geef dat laatste antwoord niet op alle vragen. Dit maakt de indruk dat je niet wilt dat
de ander een rol speelt in je leven. Zeg in dat geval liever: Tot nooitweerziens.

6.    Geeft altijd het antwoord dat bij de vraag hoort. Een ( sorry !)  veel door vrouwen geintroduceerd verschijnsel is de vraag te vervangen door een vraag waarop wel een antwoord bekend is en daar op door te gaan. Ook vaak bedoeld om het gesprek op manipulatieve wijze naar een meer gewenst onderwerp te verplaatsen.

7.    Vraag iemand rechtstreeks om iets voor je te doen in plaats van iemand te manipuleren. Wie gemanipuleerd wordt voelt zich niet serieus genomen. Sterker nog: Hij voelt zich serieus "genomen". Rechtstreeks vragen biedt de ander een prachtige kans
om te doen wat hij of zij het liefste wil: "Iets voor je betekenen."

8.    Wees uiterst voorzichtig met het geven van adviezen zonder eerst te hebben ingevoeld of degene aan wie je ze geeft niet geschikter is om jou adviezen te geven. Waanwijsheid irriteert en begint maatschappelijk gezien epidemische vormen aan te nemen.

9.    Leer het leven door het te leven. Leef het op de tast. Vertrouw op je zintuigen.
Maak geen lijstjes met tips and tricks voor andere dan simpel af te bakenen en door taak en tijd gebonden algoritmes.
Bijvoorbeeld hoe je computer aan te zetten als je computer niet aan wil.
En niet voor complexe het universum omvattende zaken als bijvoorbeeld communicatie,  zangeres worden of hoe werk te zoeken.
Sluit vriendschap met echte mensen en praat eens met ze. Ze vormen een rijke bron voor het verkennen van alternatieven hoe de dingen moeten worden aangepakt. Substitueer dan wel het woord "moeten". En accepteer en leer om te gaan met tegenstrijdige en negatieve waarheden.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tips and tricks.

 1. Lidy says:

  Avatar van Lidy
  Goedemorgen Simen Vrederat. Mijn moeder zei altijd: praat met mensen met ervaring. Elke keer dat ik dat niet deed ging het mis.:) Je hebt een prachtige lijst gemaakt moet ik zeggen. 🙂

 2. Appelvrouw says:

  Avatar van Appelvrouw
  Over Tip 7: soms is manipuleren een heel goede remedie tegen iemand die een rechtstreekse vraag ontwijkt.

  Over tip 8: Een goede tip, alleen de laatste zin is overbodig, wat mij betreft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *