De dromen van de vrouw van uw dromen.

Als je moet rondkomen van een schamel inkomentje als pakweg de Balkenende-norm, dan is het natuurlijk geen wonder dat je permanent in de weer bent met curriculums en sollicitatiebrieven te schrijven, en waarschijnlijk overweegt of er mischien een goed bureau te vinden is voor outplacement of carriere-building. Of probeert wat bijbaantjes te versieren om het overschot aan ATV uren aan te wenden voor het opkrikken van je tekort. Je wilt toch niet eens in de week aan de Valess. Dat willen ze naar ik inschat in de ontwikkelingslanden niet eens eten.

Als je naar de supermarkt moet in een Suzuki Swift ( ik begeef mij nu op glad ijs met mijn uitmuntende kennis van automobilia ) dan is het natuurlijk geen wonder dat je desperaat aan het sparen bent voor pakweg ( oei, oei) een Nissan Pathfinder Super Urban Vehicle. Want ja je moet toch je boodschappen kunnen meenemen. En als je geen bejaarde oude vrouw bent bij 10 graden vorst dan komen ze die niet bij je thuisbezorgen.

Ja het verschijnsel altijd meer te willen ook al heb je al bereikt waarvan je in eerste instantie droomde. Het is algemeen geaccepteerd, behalve in de liefde.
Een gelukkige toeval wil dat ik van de eerstgenoemde voorbeelden weinig last heb. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verschijnsel dat het feit dat ik eigenlijk alleen maar mezelf wil wezen op geen enkele manier wordt beïnvloed door een vijfde deur of een extra versnelling. Sterker nog wordt dat daar naar mijn gevoel eerder door belemmerd. Als ik tenslotte in de vijfde versnelling de topsnelheid heb behaald dan mis ik, wees eerlijk daarna toch de zesde ? Of ben ik nou gek ?

Dromen doe je van dingen die je niet hebt. En ik heb alles. Toch nu toe ben ik daar tevreden mee al moet ik zeggen dat het idee dat wat ik heb me ieder moment kan worden afgepakt door het gepeupel dat slechts leeft van de Balkenende norm  me soms wel wat beangstigt. Tussen droom en daad staan weliswaar wat zaken in de weg en zijn nog wat practische bezwaren, maar wel steeds minder wetten. En de nabuur is een zwijgende toeschouwer die zijn handen altijd stijf in de zakken houdt.

Maar als het over de liefde gaat is alles anders en ben ik ervaringsdeskundige. Ik heb haar namenlijk gevonden, de vrouw van mijn dromen. En dat is nu net het enige wat daarna de droom over "meer" niet heeft stilgezet. Want "meer" in de liefde draagt er met zekerheid wel toe bij dat ik mezelf kan zijn. Want al is de vrouw van je dromen de vrouw van je dromen, ze kan niet je gevangenbewaarder zijn.

En het is algemeen bekend dat ik niet de enige ben. De mannen die dat niet hebben bestaan nauwelijks. Alleen is het praten daarover niet zo algemeen geaccepteerd. Terwijl tegelijkertijd blijkt uit de echtscheidingscijfers dat de afstand tussen droom en daad hier inmiddels ook een heel dun papiertje is geworden. En na afloop een bron van vermaak om te kijken hoe Gooische en andere vrouwen luchthartig overgaan op een nieuw modelletje.

Het zal wel compensatie zijn, denk ik wel eens. Je denkt: Ik zou wel eens een ander vrouwtje willen proberen en zegt dan: We moeten toch eens gaan denken aan een grotere wagen hoor. Want dat laatste is veel geaccepteerder.

Probleem bij het "meer" in de liefde is dat het nieuwe modelletje ( net als bij autos en salarissen ) bijna nooit een vooruitgang is. Nou ja niet liegen, meestal wel wat jonger natuurlijk en wat slanker. Je zou bijna kunnen zeggen: sprekend de vrouw van je dromen, maar dan meer zoals ze er een aantal jaren geleden uitzag. Ook vaak juist alles precies het omgekeerde en dus in feite tweede keus. In de mannelijke fantasie is het bijna altijd een uitbreiding van wat je al hebt. Een uitbreiding van het gezelschap leidend tot een meer gevarieerde menukaart. Zoals ik het graag met de mij eigen hartelijkheid en gastvrijheid uitdruk: Laat iedereen er bij maar nooit er tussen komen.

Daarbij is de fysieke aanwezigheid van de gast waarschijnlijk geweldig (want immers droom ), meestal onhaalbaar en zeker niet eens strikt noodzakelijk.  Volgens Nancy Friday ( tjonge zegt u leeft die nog ? ) hebben vrouwen ook hun geheime tuintje.
Het "meer" in de liefde ligt kortom voor het grijpen mijnheer. De dromen van de vrouw van uw dromen, dat mijnheer is uw vijfde deur. Een nieuwe opening, ook naar het milieu.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to De dromen van de vrouw van uw dromen.

 1. Lidy Broersma says:

  Avatar van Lidy Broersma
  Goedemorgen Simen Vrederat.

  Als je een youtube filmpje wilt plaatsen dan moet je de embedded code plaatsen onder html. Die knop vind je boven in het rijtje als je naar de bewerkingspagina gaat. Je plaatst de code daar en drukt vervolgens op toepassen.

  Succes 🙂

 2. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  Ik wil helemaal geen filmpje plaatsen Lidy. Geen idee waarom ik allemaal html-code in mijn log kreeg. Heb inmiddels stoffer en blik gepakt en de rommel opgeruimd. Dank voor je waarschuwing.

 3. Lidy Broersma says:

  Avatar van Lidy Broersma
  Nou Simen je hebt de deur naar het milieu dus al gevonden 🙂

 4. Appelvrouw says:

  Avatar van Appelvrouw
  Simen,
  Ik heb moeite om in je lange verhaal geboeid te blijven.
  Teveel zinnen, geen vaart. Zo lees ik het, niet negatief bedoelt, maar het pakt mij niet, terwijl je heel boeiend begint en er ook leuke stukjes inzitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *