Hij is dood gek !!!

Als het ‘s ochtends licht wordt beginnen de vogels geluiden te maken. Ze laten elkaar weten dat ze de nacht hebben overleefd en dat ze nog in hun territorium zijn. Voor mij een plezierig begin van de dag. Terwijl de berichten eigenlijk niet voor mij bedoeld zijn, en ik de betroffen zanger niet persoonlijk ken. Terwijl ik los van de inhoudelijke hoofdboodschap zoals wij die als anderstaligen interpreteren onwetend ben van betrekkingsaspecten die er mischien ook zijn: Het zal ook bijna zeker net zoals bij ons mensen door een onderliggende paringsdrift worden getriggerd. Dat stemt mij tot een soort innerlijke tevredenheid. Ik voel mij wel thuis in dat wereldje. Als bij muziek, de strofe die wordt afgewisseld met een melodieuze antwoordregel. Je fantasie wordt geprikkeld. De wereld, het leven, de dag verleid je tot meedoen. Hoe zinloos het ook moge zijn.

In de NRC Next staat iedere ochtend tot mijn verbazing een onbegrijpelijke regel tekst. Enige weken lang las ik daar al koppensnellend overheen. Dat is immers de functie van koppensnellen. Snel kijken: Gaat het ergens over, zo nee dan overslaan. Maar na enige tijd begon me dit ineens te irriteren. Ik keek er eens wat langer naar. Het is een rubriekje waar boven staat: Getweet.

Er gaat veel van je abonnementsgeld verloren aan koppensnellen. Dat weet je en dat accepteer je. Ook soms wel eens met een lichte tegenzin en de gedachte: Het was weer niet veel vandaag, maar opzeggen doe je ook weer niet zo snel. Een deel van je geld is een verzekering tegen de dreiging iets te missen. En dan bedoel ik niet "het nieuws".

Voor het missen van het nieuws zou je waarlijk bovennatuurlijke talenten moeten bezitten. Of een depressieve, autistische, onder invloed van hallucigene stoffen, doofstomme idioot moeten zijn met een walkman op waarop Tom Waits en the Queens of the Stone Age door elkaar heen een door Henkjan Smits gecomponeerd lied voor de X-factor ten gehore brengen.

De "tweet" is een onsamenhangend stukje woordenbraaksel, waaronder een daadwerkelijke naam staat vermeld. Van een onbekende Mederlander. Aan de naam kun je zien of het man is of een vrouw. Informatie die je overslaat die op een vaste plaats staat, die altijd nergens over gaat. Maar niet als bij het reguliere cryptogram de prettige dwang biedt om het op te lossen. Na twee weken ga je dit toch een keer proberen. "Hollands Next Shaffy, So you think you can Shaffy.? " staat er.Daaronder de uitnodiging: "Zet ook jou nieuwstweet hier." Even probeer ik een antwoord te bedenken: "Zelfs geen fransman kent een een list die zo mooi als Liesbeth slist.?" Dat zal toch niet de bedoeling zijn?! Ik besluit het niet te verzenden.

Om kort te gaan. Twitteren is voor vogels. Voor mensen is het vermoedelijk een nieuwe vorm van storing. Uit dezelfde categorie als: reclame, wasmiddelencompetitie, vacatures die niet bestaan, verkiezingen, weerberichten die worden mogelijk gemaakt door Suntours, Playstation voetbalwedstrijden die spannender zijn dan Ajax zelf, buskruit en neutronenbommen die de mensheid vooruitgang bieden en de economie stimuleren vanwege de stijgende verkoop van viagra en antidepressiva. En bovenal …. weer een nieuwe vorm om de mensen lastig te vallen met iets waarop ze geen antwoord kunnen geven !!

Tenzij we , maar dat doen zelfs de vogels niet, de mogelijkheid hadden om met twee miljoen soortgenoten terug te schreeuwen: "HIJ IS DOOD GEK, HOU TOCH JE BEK!!"

<#comment><#comment>

<#comment>

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hij is dood gek !!!

 1. Ingrid van den Bergh says:

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  … en dan is "twitteren" nog wel tot "het" woord van het jaar 2009 verkozen.

  Ja, we moesten eigenlijk zwijgen bij zijn dood.
  Ik probeer het een beetje te doen in een bijdrage http://www.vkblog.nl/bericht/289648/Van_leven_en_laten%3B_vivre_et_laisser,
  die ik volgende week dinsdag, de dag van zijn begrafenis, zal plaatsen.

 2. Pingback: FAVORIETE REACTIE: | Hardslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *