De integratie van de autochtoon

Laurens Janszoon Coster heeft de boekdrukkunst uitgevonden. Als er iets is wat je gelooft dan is het wel wat je verteld wordt door de meester. Als je tien jaar bent.
Zware verantwoordelijkheid voor een meester. Ik adviseer schoolmeesters daarom dat rekenen nu toch ook echt onder de knie te krijgen.Op een financiële wereldcrisis wil je toch niet worden aangesproken wanneer je kindjes later bankiers of andersoortige bonusjagers zijn.

Later speelde ik met Duitse kinderen op de camping van Egmond die van Laurens nog nooit gehoord hadden. Guthenberg had het volgens hen gedaan. Dat vergde een forse wijziging in mijn perspectief. Maar oplosbaar.

Het is toch logisch dat in die grote wereld twee mensen ,zonder elkaar te kennen, allebei hetzelfde ontdekken als dat nu eenmaal in die wereld opgesloten ligt. Ontdekken is het gebruiken van je zintuigen, een probleem zien en daarna de oplossing vinden
Wie dit begrijpt vraagt zich daarna alleen nog maar af hoe het in godsnaam mogelijk is dat er in die grote wereld met de communicatiemiddelen van toen ( er bestonden nog nauwelijks boeken ) slechts twee mensen op aarde de boekdrukkunst hebben uitgevonden.

Dat komt omdat het een kwestie van marketing is om te zorgen dat je naam in het geschiedenisboek komt.
Dat marketingproces is wel boeiend. Als de leraar vroeger in de klas een vraag stelde, murmelde ik meestal halfluid het antwoord voor me uit. De klasgenoot die naast me zat stak dan zijn vinger op, herhaalde mijn antwoord en kreeg een dikke pluim. Mijn eisen gingen niet verder dan te zorgen op ieder eindrapport voor alle vakken net een zes te halen, opdat ik thuis geen klachten van mijn ouders kreeg.

Een aanpak die ik later voor het eerst in twijfel trok toen ik eens solliceerde op een baan  en gesprekken moest voeren met iemand die vroeger op school naast mij zat en daar regelmatig van mijn innerlijke dialoog gebruik maakte.

Die Bill Gates dat is een slimme jongen zegt men. Niet kennis maar marketing is macht.
Het kiezen van een doelgroep die meer leden telt dan je vader, om je kennis te verkopen.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

2 Responses to De integratie van de autochtoon

 1. Theo says:

  Avatar van Theo
  Met interesse gelezen.
  Ik ben een commerciële kluns en heb gelukkig ooit het goede beroep gekozen.

 2. thrammy says:

  Avatar van thrammy
  Waar stukje. Ik maak ook wel eens wat, maar heb (ook) niet de handigheid om het te vermarkten. Je ziet ze verschijnen bij P & W, bij DWDD en in andere programma’s, de handige jongens met hun netwerekn die er verstand van hebben, die het hebben: het commerciële. Maar hopen dat kwaliteit op den duur telt.

  Groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *