De kiezer slaapt

Op 9 juni ( ik ben slecht in data, dus ik kan er een dag naast zitten) zijn er verkiezingen.
Die zijn er omdat het CDA het kabinet liet vallen op de eerste substantiele beslissing na de afschaffing van het sociaal vangnet, die er dreigde te worden genomen. Vertrek uit Uruzgan. Vanwege het dreigende populisme te wijten aan het terechte gebrek aan vertrouwen van de burger in de politiek, veranderde ook de basis van steun aan het regerend kabinet. Het populisme groeide tot de virtueel tweede positie in het land. De oppositie speelde geen enkele andere rol dan klagen over het nietsdoen van de zittende regering en stelde daar haar eigen leegheid als alternatief tegenover.

De perscommentaren door de vertegenwoordigers van die oppositie kenden na de val een opvallende gelijkheid in toon. Nu moeten we niet meer onmiddellijk opnieuw gaan praten over coalities, mannetjes, stemverhoudingen. Er moet nu een plan komen gericht op de kernproblemen waarin de marges van een breed beleid aanknopingspunten bieden voor een stabiele brede regering met visie die gericht is op de zich opdringende nijpende problemen.

Daarna zijn alle partijen hard aan de slag gegaan om de mannetjes intern in de partij op de juiste posities te manouvreren. Carrierekansen werden afgewogen ten opzichte van de eisen van het gezin aan de betroffen mannetjes. En deden de jongens van het journaille hun stinkende best om dit allemaal voor ons live te verslaan. Wat betreft de inhoud van het onafhankelijke brede plan met visie het volgende.

Hans Wiegel verwoordde de strategie van de partijen als volgt. De VVD heeft zich nu even veertien dagen op de achtergrond gehouden en is daardoor twee zetels gestegen in de peilingen. Want dat moet gezegd: Als je je mening niet publiekelijk verkondigd is de kans ook minder groot dat je iets zegt dat de kiezer tegen je inneemt.

Want beste kiezer: De partijen zijn van mening dat het vertrouwen van de kiezer in de politiek het best kan worden hersteld door te zwijgen. Want als de kiezer slaapt dan geef je hem de gelegenheid tot dromen. En de kiezer is het uitgangspunt droomt al jaren van het hetzelfde. Dus als het straks juni is dan moeten we een show in elkaar draaien die ongeveer drie weken duurt. In die show presenteren we dan precies hetzelfde lege verhaal dat al tien jaar ons faillisement representeert maar doorspekken dit met de modewoorden van het moment die ons door de (niet onafhankelijke) pers in die drie weken als gratis service worden aangeleverd.

Aan de kiezer die niet slapen kan is het aan te raden alle websites van alle partijen eens langs te gaan en te controleren op hun standpunten. Daar lees je op dit moment nog steeds dezelfde overweldigende fantasieloze leegte die er altijd op stond. Nergens een verwijzing naar de grote problemen waar de wereld en ook nederland mee geconfronteerd worden en enig daaraan gekoppeld vernieuwend idee. Het is werkelijk lachwekkend dat de enige partij waarvan wij allen weten dat die partij al tweehonderd jaar niks anders propageert dan conservatieve principe-vrije machtspolitiek in woord het meest directe beleid schijnt te verdedigen. Het CDA is de enige partij die hardop zegt dat de energievoorziening met behulp van biomassa moet worden gestimuleerd en dat dit kansen inhoudt voor de economie. Dit is de B in hun alfabet. Bij de K. staat dat het niet langer vol te houden is dat we zonder kernenergie door het leven kunnen. De enige partij die hardop durft te propageren wat ze tweehonderd procent zeker nooit zullen doen. De B is voor eventuele rood/groene coalities genoteerd, de K voor de bruine coalitie. Wat ontbreekt is de C van de gemonopoliseerde Christus vernieuwd als intelligente ontwerper, die en dat is niet toevallig dezelfde beginletter heeft als Conserveren. En Conserveren doen we zoals ieder weet gewoon altijd in olie.

In het programma van de CDA is eigenlijk de diversiteit van creatieve ideeën in de andere stromingen terug te lezen. Optelsom van armoede dus. Zij moeten worden gelezen als punten van oponthoud. Werkelijke activiteit zal zich beperken tot benadelen van de zwakkeren gekoppeld aan de vernieuwing in het catechesatie-onderwijs.

Met enige aarzeling zou ik de kiezer willen adviseren: Laten we voor de aardigheid eens afspreken met elkaar dat we allemaal collectief bij wijze van protest op dezelfde partij gaan stemmen. Geen CDA of PVV of VVD natuurlijk, want dan stemmen we voor de Shell waar we nu juist maar niet van bevrijd kunnen worden. Een neutrale partij als bijvoorbeeld Groen Links ( wees niet bang er is niks groens aan en niks links ) die alle zetels in de kamer van ons kadoo krijgt. Zodat we ze dwingen ééns een daadwerkelijk plan te maken. Het is maar voor vier jaar dus wat kan er misgaan wat er niet al de afgelopen drie decennia misging.
Of als dat meer aanspreekt om in ieder geval het premier-gevoel te bevredigen alles naar de PvdA, zodat we ook eens kunnen zien of iedereen bij elkaar houden dan ook zo goed lukt. D66 misschien. Pechtold en de 149 dwergen. Wedden om een kwartje dat ze ook dan nog echt helemaal niks voor elkaar krijgen.

Wel zal het dualisme in het parlement dramatisch verbeteren. Omdat we dan over ideeën kunnen horen praten, in plaats van over het promotionele gezwets dat door onze volksvertegenwoordiger wordt gebruikt als vlindernet voor kiezersdromen.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

9 Responses to De kiezer slaapt

 1. DMAHV says:

  Avatar van DMAHV
  Partijen die zwijgen en zich achter stoffige verkiezingsprogramma’s verschuilen. Je vraagt je op zo’n moment terecht af of onze partijendemocratie nog wel functioneert. Ik wil hierover zelf een blog schrijven, maar eerst wil ik een aantal problemen in kaart hebben gebracht.

  Het is interessant om te bedenken wat er nu zou gebeuren als we allemaal op een partij zouden stemmen. Inderdaad: minder versplintering en meer dualisme. In hoeverre de opvattingen van het volk allemaal onder de paraplu van die partij kunnen vallen blijft de vraag.

  Maar goed, ik snap ook wel dat je een extreme wil schetsen. Dat brengt wat spanning in je blog, iets dat de politiek ook wel kan gebruiken.

 2. antoinette duijsters says:

  Avatar van antoinette duijsters
  Voor het eerst in lange tijd weet ik het echt niet meer, geen van de partijen komt met echte oplossingen.
  Misschien moeten we massaal niet gaan stemmen.

 3. martin says:

  Avatar van martin
  Laten we eover stemmen welke partij dat moet worden.

 4. sLIMME JUF en Brilmansje says:

  Avatar van sLIMME JUF en Brilmansje
  Volgens mij waren er al kernproblemen tijdens Balkellende I, II, III en IV. De uitspraak "Er moet nu een plan komen gericht op de kernproblemen…" is dus een open deur en overbodig.
  Wij draaien mij nog eens lekker om (nee hoor, Brilmans slaapt in zijn eigen bed).

 5. Marius van Artaaa says:

  Avatar van Marius van Artaaa
  het gaat om de poppetjes, simen,
  een parlement vol Avatars zou mij nog het meest aanspreken….

 6. Aad Verbaast says:

  Avatar van Aad Verbaast
  De partijen zijn het wel ergens over eens: ze roepen allemaal dat de kiezer het op 9 juni het voor het zeggen heeft. Onzin natuurlijk. Wat hebben ze te zeggen?
  Daarna gaat de boel weer op slot, en mogen ze allemaal weer in de krant lezen wat is bedisseld is.
  Spreekt mijn democratische gevoelens niet aan.

 7. Theo says:

  Avatar van Theo
  Kom op: het einde van de partijdemocratie is al lang ingezet. De majesteit moet ingrijpen en na de verkiezingen een informateur benoemen voor een zakenkabinet. Met Wiegel voor de PR.

 8. galadriel says:

  Avatar van galadriel
  hahaha…leuk voorstel en wie niet waagt wie niet wint…ik ga ervoor ;))

 9. Babbelegoegje says:

  Avatar van Babbelegoegje
  Daar ga ik absoluut niet voor en beslist niet in mee, galadriel. Sinds Femke de mogelijkheid groot acht, om in de regering te kunnen komen, heeft ze alvast een flinke stap genomen richting het rechtse gedachtengoed. De pvda is nog linkser, tenminste, dat dacht ik, menende Job enigzins te kennen. Maar ondanks alle gedraai kunnen ze hun hoofd maar niet de linkerkant op krijgen.
  Nee, dan ben ik het geheel met Martin eens, laten we dan eerst maar eens stemmen, op wie we massaal zullen gaan stemmen dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *