Bar gevecht.

De nieuwe stijl wereldoorlog werd al eens voorspeld en beschreven door George Orwell in 1984. Een maatschappij waarin almachtige staatsapparaten een kunstmatig evenwicht in stand houden en waar ook de daartoe in het leven geroepen vorm van oorlogvoeren kunstmatig en op afspraak plaatsvindt. Het voorspellend karakter van wat destijds ook wel om die reden science fiction werd genoemd is door de tijd flink achterhaald. Enkele aspecten hebben hun realiteitsgehalte wel behouden. De kunstmatige, voor de oerbehoefte van de burger ingeroepen strijd heeft, zij het in een andere vorm wel krachtiger gestalte ontwikkeld. Terwijl  Orwell de Staat als verantwoordelijk beschreef voor de creatie van die virtuele strijd, is in de realiteit van nu, een democratischer lijkend model ontstaan waarin de burger zelf zijn strijd creëert.

De basis-gedachte van brood en spelen is intact, de burger kiest binnen schijnbare democratische vormen zelf hoe het spel er uit moet zien. Het internet wat zich in Orwells verwachting vooral tot een controlerend medium zou ontwikkelen is het perfecte medium om de burger te verslaven door aan zijn behoeftes te voldoen. Ironisch genoeg dan nog vooral aan de vrijheidsbehoefte. Want de vrijheid is immers altijd het abstracte hoofdobject waarop strijd is gericht. Door het aan vrijheid inherente paradoxale belemmerende karakter ten opzichte van de tegengestelde vrijheidswens.

Gaat het in de ouderwetse oorlog om het doden van de tegenstander, in de virtuele strijd verschuift de centrale actie naar een andere manier van doden. Waar in fysieke oorlog moord centraal staat krijgt in de virtuele wereld de karaktermoord die rol. De karaktermoord die al veel langer bestaat maar was voorbehouden in kunstuitingen met het doel het volk te mennen, vanuit staatsbelang of particuliere ideologieën. De karaktermoord is door het internet in handen van het volk gevallen om tot strijd te worden aangewend.

Zoals in oorlog de argumenten om hem te voeren eigenlijk al vanaf de minuut nul van uitbraak, worden overschaduwd door het hechten van groot belang aan de creativiteit, de inventiviteit, de krachtsverheerlijking en het merkwaardige verschijnen van oorlogsreglementen waarin partijen elkaar beoordelen op de sportieve aspecten aan doodslag, zo gaat dat op het virtuele slagveld net zo.

De manieren waarop beschreven verschijnselen zich voordoen op bijvoorbeeld het VKBlog kunnen we niet als een wereldoorlog zien natuurlijk. Het VKBlog is een exercitieterrein waarop mag worden geoefend. De karakterisering als een barfight (een bar gevecht) doet meer recht aan de iets dichter bij de individualiteit gepositioneerde behoefte ondanks de duidelijke contouren van groepsvorming.
Wanneer het internet straks wordt gekoppeld aan bewakings en controlemechanismen, die ook fysieke straf en beloning mogelijk maken, en machtsgrenzen kunnnen worden gecreëerd en bewaakt, dan zal het karakter ( en ook de bijbehorende moord) steeds grimmiger worden (Als we er tenminste nog zijn in 2050 wat zoals u weet erg onzeker is.)

Gaat het op dit moment om peanuts (pinda’s) ? Mag iemand zich voordoen als vrouw als hij man is of vice versa ? Mag je elkaar op subtiele wijze eigengemaakte schilderijen om de nek proberen te slaan ter ere van je eigen creatieve opvatting ? Mag iemand zich kwetsbaar maken voor het verzamelen van fopspeentjes met agressie of negatie van beter gemeende vormen van empathie ? Mag je een karikaturaal portret maken van iemand waarin die iemand zichzelf niet wenst te herkennen ? Mag je na te zijn gedood, weer opstaan en doorvechten met een ander gezicht ? Als bij paintball (verfbal). Dat zijn zo de vragen die je hoort stellen.

Duidelijk is de zoektocht naar het reglement, ook tot uiting komend in de vraag naar externe moderatie (With Mod on our side ?). Duidelijk is als in de werkelijkheid de beschroomdheid voor de vrije ongebonden geest.
Welke mening kan tot de doodstraf leiden ? Hoe onplezierig is de virtuele dood ? Hoe prettig het virtuele martelaarschap ? Wie bezorgt ons een purple heart (paars hart), of laat het gewoon wat beter kloppen.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

17 Responses to Bar gevecht.

 1. meebenotty says:

  Avatar van meebenotty
  Het duizelt me een beetje van de vragen.
  Wat blijft is de vraag, voor mezelf, of je van karaktermoord kunt spreken als ik op internet piet de vries word met bijpassende vreemde vogel foto. Ik voel me als piet de vries misschien wel net zo aangevallen, ik kan me terugtrekken of dood verklaren. Het zal me een rotzorg zijn of dat toegestaan is maar ik vraag me af of het wat verandert. Word ik mooier als ik in de foto vanMarlene Dietrich kruip.
  Ik gooi er gewoon wat vragen bij: Word ik zelfverzekerder als ik hard roep dat ik de rechter ben,
  Word ik vrolijker als mijn hart sneller pompt?

 2. Blutch says:

  Avatar van Blutch
  De moderne vorm van karaktermoord wordt demoniseren genoemd.
  Daarbij is internet ook voor nogal wat uitleggen vatbaar.
  Is het intern et, dwz etterjes onder elkaar of inter net, het lijkt internationaal maar het is het niet.
  Maar het houdt mogelijk potentiële halve garen van de straat.
  Er zijn mi nogal wat mensen die het medium gebruiken om hun ei te leggen en zich verder niet druk maken om wat ermee gebeurt, uilen dus of eierleggers.
  De spreuk: voetbal is oorlog, is daarmee gedateerd. Internet is oorlog heeft hem vervangen.

 3. iris kijkt says:

  Avatar van iris kijkt
  Brood en spelen , deden de Romeinen al , om het volk in toom te houden.

 4. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @mae
  Je bent zo mooi als je bent. En jij hebt niet te klagen. Want jouw schoonheid is gezichtsloos. Iets waar mensen meestal bang voor zijn, en toch al die erkenning. Dat is je eigen keuze. Alweer iets waar mensen bang voor zijn. Ik zie geen link met karaktermoord, dan misschien een verhoogde kans ervan het slachtoffer te worden. De vragen zijn ook niet mijn vragen, maar de door mij waargenomen vragen. En als je Piet de Vries gaat heten, wat verandert zulks ? Dat laat ik met groot vertrouwen aan je eigen oordeel over.
  Misschien ben ik duidelijker als ik je toegevoegde vraag beantwoord. Ik denk niet dat jij zelfverzekerder wordt door te roepen dat je rechter bent. Omdat ik het sterke vermoeden heb dat jij geen behoefte hebt om wat je bent te roepen. Ik denk dat je het liever in stilte wilt zijn.

  Ik moet zeggen dat het me wel plezier doet om hier even met je te praten. Want daartoe biedt je niet veel gelegenheid.

  Hartelijke groet!

 5. Mae Benotty says:

  Avatar van Mae Benotty
  Simen,

  je zou helemaal gelijk hebben als ik je complimenten van me af kon schudden als waterdruppels van het honingzoete was. Ik denk dat ook wel te kunnen, elk zinnetje ombouwen tot negativiteit en ik zou ook dik tevreden zijn. Zonder aandacht kan ik zelfs als het moet, toch is een babbeltje op zijn tijd wel errug lekker.

 6. paco painter says:

  Avatar van paco painter
  Economische oorlogen hebben de toekomst

 7. svara says:

  Avatar van svara
  boeiende vragen
  voor mij is dan altijd weer een kernvraag die zich aandient: hoe verhoud ik mij tot dat wat mijn pad kruist?
  en dan komt er als vanzelfsprekend nu eentje achteraan. moet ik overal iets mee? en dan als vanzelf nog een: moet ik overal iets van vinden?
  met een hartelijke groet ook,
  nell

 8. Robert Kruzdlo says:

  Avatar van Robert Kruzdlo
  Geen enkele oorlog heeft zin…elke oorlog is onzin. misschien het allemaal wat onder onze hersenpan zit…neuralen oorlogen bedoel ik.

  Aanbevolen A de Rob

 9. Rein-John Scholtens says:

  Avatar van Rein-John Scholtens
  Beste Vrederat,

  Je doet je ding, luistert goed naar anderen en treedt de wereld met gepaste humor tegemoet. Het mag van mij trouwens ook wel met ongepaste humor.
  De noodzaak om een ander te verbeelden zie ik niet. Je kunt je eigen "ik" toch niet ontvluchten. Soms lijkt dat wel zo, maar de verbeten blogvetes spreken duidelijke taal.
  Ik fluit een vrolijk deuntje en heb soms zo mijn eigen gedachten over de bizarre reacties die ik ontvang zonder in de huid te willen kruipen van een cynische klootzak en zonder mijn gekwetstheid in boosaardige agressie om te willen zetten. Ja, ik heb eigenlijk wel iets engelachtigs!
  Groet.

 10. Verbaas says:

  Avatar van Verbaas
  Ach, ik neem naar elk blog een grote korrel zout. Wat is de waarheid? Is een naam die van je ouders kreeg, meer je naam dan die je zelf hebt verzonnen? Het geslacht waarmee je bent geboren, zegt dat meer over je vrouwelijkheid of manlijkheid dan het geslacht dat je hier aanneemt? Hoe heet jij? Geen simen vrederat heb ik het idee, of je signeert je werk met een andere naam, of zet werk van een ander onder jou naam? Als ik een foto plaats van mijn drol, wie is gekker, de plaatser of de gluurder? Als je van beide geen achtergrond kent(mijn drol was een sociologisch experiment), zal je het niet weten. En hier op het blog weten we van de meesten weinig van ieders achtergrond. We vullen het zelf in, en het leuke is dat dit meestal is dit naar je eigen karakter of angsten. Dan valt op dat de meesten helemaal niet blij worden van zichzelf tegen komen.

 11. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @Verbaas
  Ik heb maar één naam en daarmee onderschrijf ik alles.
  Aan anderen stel ik in dat opzicht geen eisen. Als je dat meent dan moet je iets beter lezen.

  Hartelijke groet,
  Simen Vrederat.

 12. Verbaas says:

  Avatar van Verbaas
  Ik zeg niet dat je iets eist, als je meent dat te hebben gelezen, moet je iets beter lezen. Ik denk met je mee over je vragen en geef mijn mening.

 13. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @Verbaas
  Het was mijn eigen angst dit niet duidelijk genoeg te hebben geschreven, en minder bedoeld als de terechtwijzing die je er in proefde.
  Dank voor je geruststelling.

 14. Verbaas says:

  Avatar van Verbaas
  Gelukkig maar, was bijna op weg om mezelf een nieuwe leesbril aan te schaffen 🙂

 15. VSp says:

  Avatar van VSp
  Je bedoelt dus dat ‘het internet’ al de ‘Staat der Staten’ is, daarom niet failliet kan gaan en als zodanig iedereen en alles de oorlog kan verklaren?
  Nu nog de ‘internet-munt’.

 16. galadriel says:

  Avatar van galadriel
  Simen, het heeft allemaal met grenzen te maken en grenzen worden gemaakt door mensen

 17. Pingback: FAVORIETE REACTIE: | Hardslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *