P-Factor, de Tweede Ronde

Nu dan een debat waar een organisatievorm op was toegepast. Acht partijen mochten meedoen. De anderen waren denk ik in de voorrondes afgevallen of werden door de media niet als droog achter de oren beschouwd. De SGP bijvoorbeeld geldt voor het merendeel der kiezers als sekte en de pers past zich daarbij aan. Zij mogen als troost met medechristenen, waar de grote christensmurf dan weer wel bij mag, bij de EO hun eigen debatje opvoeren. Een omroep is er nu eenmaal om de massa te amuseren.

Dat kan de SGP niet, maar de Partij voor de Dieren, de enige partij die een programma bezit waarin veranderingen worden voorgesteld, kan dit wel. Daar wordt immers altijd veel over gelachen. Is het nu het gebrek aan doorsnee wat de doorslag geeft of het gebrek aan amusementswaarde. Immers werd Roemer geprezen om zijn amusante inbreng.
Een betere organisatie en ook de aanwezigheid van een gespreksleider en de vermeerdering van het aantal deelnemers gaf zeker een betere show dan de afgang van afkijk-kampioen F.C.D.A. Wester van jongstleden.

Wat ongewijzigd was: Het P-factorpanel dat na afloop moest beoordelen wie er in aanmerking kwam door te gaan naar de eindronde. Frits Wester was als voorzitter van dat panel vervangen door iemand die de opdracht had meegekregen om het woord en "voorzetjes tussendoor" te geven aan Frits Wester. Frits die is verkozen omdat Bart Chabot toch teveel stottert en daarom in de Wereld Draait Door nu in plaats van Frits Wester het politieke commentaar aanlevert. Wat betreft inhoud van politieke issues maakt het weinig uit of Frits er zit of Bart, ik ben geneigd te zeggen dat Chabot iets meer kennis van zaken heeft.

Van de P-factor en amusementskant heeft Frits duidelijk meer kaas gegeten. Perfect was weer zijn analyse: Roemers had het eigenlijk gewonnen. Cohen was weer door het ijs gezakt. Cohen wist de cijfers niet. Behalve één keer maar dat telde niet omdat de cijfers toen aan zijn buurvrouw werden gevraagd, die net aangetoond had hoe je het wel goed kan presenteren dat je de cijfers niet weet. Zodat het niet aan je blijft hangen. Dat Cohen en Roemers ongeveer hetzelfde liedje zingen maakte natuurlijk de vergelijking nog extra goed mogelijk.

Dat Gordon (Ik weet nooit zo goed de drie Gordons uit elkaar te houden, maar ik bedoel die Gordon die met de VVD heult) niet in het panel zat was omdat deze geen tijd had. Die moest naar de bank om te kijken hoe hij zijn kapitaal het beste over zijn vier hypotheken kon verdelen. Dat is het lot van hardwerkende mensen in Nederland.

Hoewel van geen enkel belang, wil ik toch nog graag iets over de liedjes zeggen. Liedjes gaan altijd over liefde: Ik hou van jou. Ik blijf je trouw. Politieke liedjes gaan altijd over gebrek aan geld. Vroeger wees de held altijd een slachtoffer aan waar hij dat geld ging stelen om het tekort op te lossen. Tegenwoordig blijft niemand buiten schot, behalve de immer geromantiseerde personages die dankzij Darwin of God ( dat laten we nu maar even in het midden) de buit al binnen hebben en niet hoeven te werken voor de kost. Zij staan als bij Mens erger je Niet al binnen de vier laatste eindvakjes en kunnen niet meer geslagen worden. Dat is een spelregel (ook wel breekpunt genoemd).

Voor de anderen is het geen vraag òf ze aan de beurt komen, maar in welke volgorde ze aan de beurt komen. AOW in 2020. Werkgelegenheid in 2040. De files in 2080 (mijn inschatting). Pensioenleeftijd in 2030 ? (inmiddels er al stiekum bijna ingefrommeld door de nijvere christenen van het Lompkabinet). Vang mij niet op een jaartje. Ik blijf glimlachen als een Halsema als ik de cijfers niet weet.

Alleen de kandidaat, als immer getooid met het beste kostuum voor songfestivals, had een afwijkend nummer. Bij hem ging iedereen er met ingang van dit jaar nog op vooruit. Dat wil zeggen: Iedereen die een paspoort of identiteitskaart bezit om zijn lidmaatschap van ons land aan te tonen. Je zou er bijna op stemmen. Als je niet van muziek of van mensen houdt, ondanks hun zo zichtbare onvermogen.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to P-Factor, de Tweede Ronde

 1. Appelvrouw says:

  Avatar van Appelvrouw
  Kunnen we niet op de party voor vk bloggers stemmen?
  Die zijn goed voor alles.

 2. paco painter says:

  Avatar van paco painter
  ik ben geneigd te zeggen dat Chabot iets meer kennis van zaken heeft.

  Hier moet ik lang over nadenken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *