Alle beetjes helpen.

Sprak mijn moeder in een grijs verleden. Er lag een cent op straat die ik niet opraapte. Dat was het begin van de honderduizend. We spraken over guldens, dit bedrag was de hoofdprijs in de staatsloterij destijds.

Ga dus vandaag maar stemmen is haar advies. Zij had het niet zo ruim. Ook weer zo’n prachtige ouderwetse uitdrukking, die inhoudelijk onverminderd van toepassing is, maar door een misplaatst schaamtegevoel nooit meer hardop wordt uitgesproken. Armoede  is het moderne taboe dat een flinke vent of meid schandvlekt als iemand die zich niet goed zou hebben voorbereid.

Er is nog steeds een weer groeiende groep mensen die het niet zo ruim hebben. Er zijn er veel die in het bezit zijn van de hoofdprijs uit het verleden. Velen ervan voelen zich als de echte consument betaamt rijk met dat bedrag, ondanks het mintekentje wat er voor staat. Dat mintekentje is immers in goede handen. Dirk is weg maar de rest van de (P)VVD zal ons leiden.

Op immaterieëel gebied is het nog veel erger gesteld. Qua (of als u dat liever wilt Kwa ) perspectief hebben we het ook niet zo ruim. Vooral de begrippen gemeenschapsgevoel en solidariteit zijn voorzien van een nog lelijker vetgedrukt minteken. Waarop hetzelfde taboe, net zo zwaar rust als op het materiële.

Koester bij het stemmen geen misplaatste verwachting, dat politici die ons niks te bieden hebben dan lege woorden, morgen gaan zorgen voor verandering. Voor de verkiezingen spelen ze de idealist. Na de verkiezingen zijn ze weer gewoon in dienst van de firma Petrocratie Unlimited, en doen ze weer wat de almachtige Mammon gebiedt.

Raap vandaag de cent op die u ziet liggen. Stem op een spoortje hoop op het begin van verandering. Stem niet op (P)VVD, PVV of CDA. (Of geestverwante partijtjes die de moeite van het noemen niet waard zijn). Zij staan voor acceptatie van beide vormen van armoede, en erger nog voor het taboe erop dat ons maakt tot het meest chagrijnige volk in (minstens) Europa. Raap geen keutels van de straat. Stop geen kikkers, harde kauwgom of wormen in uw broekzak.

En ga niet "niet stemmen". Laat u niet weerhouden door een regenbuitje. Want iedere, andere dan bovengenoemde stem, is het begin van de honderduizend.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

10 Responses to Alle beetjes helpen.

 1. Theo says:

  Avatar van Theo
  Niets nieuws, het is al eeuwen zo. Je oproep is misplaatst. Wie niet stemt, verliest zijn recht van spreken.

 2. paco painter says:

  Avatar van paco painter
  Alleen de ééncelligen mogen thuis blijven

 3. dianne says:

  Avatar van dianne
  alle beetjes helpen, juist ja

 4. svara says:

  Avatar van svara
  moet en niet aan denken niet te stemmen

  @ paco wat bedoel jij met ééncelligen?

 5. Wattman says:

  Avatar van Wattman
  Je oproep heeft geholpen!

 6. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @Wattman
  Nog een paar uurtjes sprokkelen ??
  Er dreigt nog steeds dezelfde regering als in Israel mogelijk. Rechts, rechtser gecombineerd met orthodoxe christenen. (Wilders’ natte droom). Het CDA is tot alles bereid.
  Desondanks welterusten.

 7. iris kijkt says:

  Avatar van iris kijkt
  Het was een en al hoosbui tijdens het stemmen , maar toch gestemd. Goeie oproep.

 8. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  Helaas moeten we op deze ochtend van weinig hoop constateren dat de aanhoudende regen de werkeloosheid zal doen verdubbelen de komende jaren, en dat een stevige kiem is gelegd voor nieuwe raciale conflicten waarin de onvrede die daaruit ontstaat weer kan worden afgereageerd op beoogde bevolkingsgroepen.
  Klimaatproblemen duren helaas voort.

 9. Vogel-vrij says:

  Avatar van Vogel-vrij
  Je had het scherp gezien gisteren…
  Het was een dubbeltje… of cent… op z’n kant.

 10. Babbelegoegje says:

  Avatar van Babbelegoegje
  [i]"dat politici die ons niks te bieden hebben dan lege woorden, morgen gaan zorgen voor verandering. "[/i]

  Kijk, op Wilders kun je bouwen. Die zorgde de volgende morgen wel meteen voor verandering. Het scherpe punt van 65 blijft 65 verkwanselen.Mensen die eerst twijfelden tussen PVV en SP, ja die waren er echt, ik kan het weten want ik heb campagne gevoerd (voor de SP dus om misverstanden te voorkomen) lieten die 65 blijft 65 meewegen in hun keuze. Openlijk bedrog. Rutte doet het wat voorzichtiger, wat stiekemer. Als je mensen met een uitkering kort omdat ze werk krijgen, .en je begint meteen met korten en over veertig jaar is er werk, kun je dat omschrijven als het opkomen voor de uitkeringstrekkers. je kort ze, maar ze krijgen werk. Niemand heeft gezegd, wanneer. Maar als je tegen die tijd 75 bent, kun je, moet je waarschijnlijk, dat werk wel aannemen. Mensen trappen erin, (heu heu,hoera, ik krijg werk, zegt Mark, joepie ) zoals mensen erin trappen, dat rijke zakenmannen in Londen op marktplaats van jou een tweedehands mobieltje willen kopen voor hun zieke neefje in Nigeria. Ze verdienen niet beter, of , anders gezegd, ze zullen nooit beter verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *