Nederland, oh oh Nederland.

Altijd weer opvallend is de Nederlandse Volksaard te herkennen in het spel van ons nationale elftal en het circus er omheen.

Om te beginnen het bekende chagrijn in de commentaren. In het zeldzame geval dat er en goed gevoetbald wordt en ook gewonnen, dan is er tenslotte altijd nog iemand die meent dat dit niet aan Dirk Kuyt heeft gelegen en dat die er eigenlijk niet bij geweest had moeten zijn.

Het spel zelf wordt gekenmerkt door het feit dat het gericht is op balbezit. Om dit te bereiken wordt de bal in eigen gelederen oneindig heen en weer naar elkaar toegeschoven. We doen dit bij voorkeur op onze eigen speelhelft om dat daar natuurlijk bij gebrek aan tegenstanders de grootste kans bestaat dat die opzet succesvol is. In onze mooiste wedstrijden kunnen we dit zelf op een hoog tempo langdradig eh.., sorry langdurig volhouden. Er is goed te zien dat dit op het oefenveld zorgvuldig is ingeslepen.

Desondanks is er soms een moment dat er geen speler vrijloopt op eigen helft en moet noodgedwongen de diepte worden gezocht. We noemen deze uiterste vorm van behoudendheid de "aanval". Dit is op het veld maar ook daar buiten karakteristiek voor Nederlanders, dat iedere vorm van initiatief, progressie of doelgerichtheid min of meer per ongeluk ontstaat vanuit de situatie dat de verdediging of het streven naar bezit min of meer onhoudbaar is.

Het feit dat een aanval nooit weloverwogen wordt gepland maar uit nood geboren is, maakt ook dat de pass naar voren bijna nooit aankomt. De voorste spelers mankeert het nooit aan capaciteiten. Vooral op de speelhelft waar we nooit komen staan altijd onze beste spelers. Zij krijgen de bal bijna nooit en als dat wel zo is dan gebeurt dit onvermijdelijk met een uit nood geboren ziekenhuisbal. Veel geroemd, veel geprezen en altijd enthousiast lijsttrekker voor het type voetbal dat door hun kiezers worden gesteund, wordt hun het spelen tijdens de officiële speeltijd zoveel mogelijk belemmerd.

De commentatoren/analytici spreken bij dreigend gevaar voor aanval al snel van onnodig risico. Onnodig omdat het immers al vaak heeft geleden tot balverlies.
Ook de aanvallers die per ongeluk de bal wel ontvangen zijn onderhevig aan een gelijksoortig dilemma. Als er voor geen medespeler vrij is dan kan er via lange trappen achteruit meestal wel weer een verdediger worden bereikt. Zo nee, dan is het ofwel passeren en doorlopen, ofwel schieten ineens. Ook doelpunten onstaan bij Nederland uit nood gedwongen. En bij het te sterk verbeteren van de kansen door een onnodige toename van aanvalsnood, haalt de coach, of dit nou Advocaat of Verhaagen is de beste speler uit het veld om het de kans dat het team verliest of het kabinet zijn aanzien verliest tegenover de Amerikanen te verkleinen.

Bij Nederland-Japan waren we met onze speelstijl tenslotte in staat om in de 45ste minuut een schot te lossen. Rafel van der Vaart liep zich vast en kon niks anders meer bedenken. Toen schoot hij maar en werd daarmee kandidaat als "man van de wedstrijd". Voor de toeschouwer bracht dit vooral de tegenvaller dat dit tot gevolg had dat hij niet gewisseld zou worden. Zodat we nog langer konden genieten van de cartooneske wijze waarop deze speler zonder de bal mee te nemen vol op een passerende verdediger kan botsen. En hoe leuk verward en verbaasd zijn gezicht dan staat op zijn aan de scheidsrechter vragende blik: Kun jij mij daar nu niks aan doen, aan al die voorbijgangers?

Maar goed. We mogen niet klagen. De resultaten zijn goed, en ook al hebben we dat niet zelf bewerkstelligd, dan moeten we toch blij zijn dat er geen duidelijke vijand was, om ons af te straffen. En dat dit toch een beetje kwam omdat we geen bal hebben weggegeven. En dat is voor ons de reden en de beste basis voor succes.

Dus weg met die cultuursubsidies, linkse milieuhobbies en ontwikkelingshulp. Trek een Oranje jurk aan en geniet van het wonderschone plastieken geluid van Mark en de Vuvuzela’s.

This entry was posted in Volkskrant. Bookmark the permalink.

5 Responses to Nederland, oh oh Nederland.

 1. rikus says:

  Avatar van rikus
  Ik heb niet zo veel zich t meer op het spel het gaat me te snel toch is het hier oranje feest. De Urkse vrienden hebben sliptongetjes gebakken en de eerst twee kisten bier zijn al leeg. Lekker sfeertje en de Urk 15 kapseist bijna

 2. Babbelegoegje says:

  Avatar van Babbelegoegje
  Heb toevallig ook even gekeken.
  Ikke: hij duwt hem zomaar omver , dat mag toch niet?
  Hij: nee, daarom fluit de scheids ook, je hebt er ook geen bal verstand van.

  Voetballen is ook niks voor mij….zucht

 3. Babbelegoegje says:

  Avatar van Babbelegoegje
  Maar ik heb nu wel Beesies. Ik vond ze wel leuk, maar wat zal ik er nu eens mee doen?

 4. sLIMME JUF says:

  Avatar van sLIMME JUF
  Het enige waar ik, als blonde voetbalkijkster, me aan erger is dat ze het altijd hebben over ‘kanzen’, terwijl het toch echt ‘kansen’ zijn.
  Als die er al zijn.

 5. VSp says:

  Avatar van VSp
  Voetbal is cultuur, ja! Man, begrijp je dat dan nòg niet? Zonder subsidies waren al minstens 12 professionele voetbalverenigingen failliet geweest. Verenigingen! Wat een waardeloos verhaal! Schrijf ‘s een keer wat zinnigs! Aanbeveeld afbevolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *