Handboek soldaat.

Die cellenstructuur waarin we leven heeft me altijd geïntrigeerd.

Stel dat je een werknemer bent ( Het schijnt nog veelvuldig voor te komen ). Weet je dan wie jouw baas is. Meestal wel. En weet je ook wie de baas van je baas is ? Bij die vraag vallen er al een hele groep mensen af waarschijnlijk. Laat staan bij het antwoord op de vraag wie dan de baas van de baas van je baas is.
Je doet als werknemer altijd redelijk braaf wat de baas je opdraagt maar zelden is daarbij het besef levend in wiens opdracht hij aan jou de zaken opdraagt. Dat besef wordt ook niet gepropageerd. De personeelsvergadering is een vergadering waarin de baas verslag doet welke geweldige resultaten zijn behaald dankzij uw inzet. De ondernemingsraad is een clubje mensen die zorgen voor het reguleren en afhouden van eventuele kritische geluiden en in ruil daarvoor een platform voor carrieremogelijkheden.

Stel je voor dat je de vraag en informatiestroom zou willen omdraaien. Je stelt je baas de vraag: Aan welke oorlogsactiviteiten werk ik eigenlijk mee ? En wil ik dat eigenlijk wel ??

Een verworvenheid van de democratie is dat we zo’n vraag (buiten de muren van het bedrijf) mogen stellen. Kan dat ook binnen een onderneming of overheidsdienst ?
Waar haal ik toch dat rare misverstand vandaan dat omdat het land een democratie is ook de particuliere instituties van de economie dat wel zullen wezen.

Er zal een adviesje via de ondernemingsraad aan de directie worden uitgevaardigd "waar mogelijk" maatschappelijk verantwoord te handelen. Het is meestal snel duidelijk dat de bestuurder daar graag aan mee wil werken. Daarnaast is het even duidelijk dat een onderzoek naar het "waar mogelijk" een heel snel resultaat levert: "Nergens".
Al was het maar omdat er anders vijf cent minder winst zou worden gemaakt per jaar.

Wie zich wat meer verantwoordelijk voelt en zich om die reden niet met een kluitje in het besmeurde riet wil laten sturen. Die persoon kan er met zekerheid op rekenen onder volledige goedkeuring van vakbond en overheid van de loonlijst te worden afgevoerd. Tja en wat heb je dan bereikt ?

De ontsnapping aan dit dilemma leert de geschiedenis: "solidariteit".
Een begrip, door propaganda in de media altijd in verband gebracht met communisten, anarchisten en meer van dergelijk uitschot. Onder auspicieën van de beroemde filosoof Prof.Dr.h.c. Mr. Frits Bokkelesteyn afgeschilderd als een symptoom van bijbehorende stromingen. Oorspronkelijk een term die een menselijke eigenschap beschreef.
Ja Frits werd niet voor niets ooit door Hugo Brandt Corstius wegens gebrekkige taalbeheersing uit de redactie van Propria Cures gezet.
Wie er een paar encywikipedia’s op na wil slaan, op solidariteit…. Zij liggen begraven onder de brokstukken van de Berlijnse muur. Waarvan de opruiming mij destijds de cynische uitspraak ontlokte: "Ziezo, het communisme is weg, nu het kapitalisme nog."

Gelukkig zijn de middelen tot solidariteit ook uit een minder besmet verleden overgeleverd gebleven. Daarom de volgende tip:
Verzoek-, smeek- of protestschriften kunnen worden aangeboden door gebruik te maken van de methode van de "round robin". Je ondertekent ze niet met één naam maar met de namen van alle recruten en wel in een cirkelvorm, zodat er niet één persoon als verantwoordelijk kan worden aangewezen. Ik heb ter verduidelijking hieronder een voorbeeld toegevoegd.

Zorg er voor dat U altijd gebruik maakt van de printer van de bestuurder zelf, daar alle printers in de wereld van een unieke code zijn voorzien die, voor de gebruiker onzichtbaar, in het printwerk wordt opgenomen en waardoor iedere afdruk kan worden getraceerd.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to Handboek soldaat.

 1. maria-dolores says:

  Avatar van maria-dolores
  hm… je hebt gelijk.
  maar als we dat allemaal precies uit gaan zoeken, dan zou er nagenoeg niemand meer (willen) werken. of zelfs maar op deze planeet leven…
  en ik denk toch altijd: waar moet ik dan heen??

 2. antoinette duijsters says:

  Avatar van antoinette duijsters
  Ja, je denk dat je medezeggenschap hebt, maar wie trekt er nu werkelijk aan de touwtjes.

 3. Wattman says:

  Avatar van Wattman
  Ik werk in het onderwijs, daar heb je zulke problemen niet. Daar slagen de meeste werknemers erin om zich het werken zélf onmogelijk te maken…. Al was het maar om de van de potgerukte maatregelen van de overheid, middels ‘commissies’, met ‘kartrekkers’ en ‘uitvoerders’, in elke school in de praktijk te brengen…

 4. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @Wattman
  Ben ook weer als ziektevervanger twee maanden oppas geweest in de VMBO
  Was daar voornamelijk actief met gedragstraining, onder de titel Nederlands en Maatschappijleer.
  Vertelde een tijdelijke collega dat ik wilde worden ingezet in probleemsituaties.(Een soort dubbelfunctie van lesgeven en analyse van problemen leidend tot verbetervoorstellen). Waarop werd gereageerd met: Jij bent toch niet zo’n toneelspeler zoals die ons door de overheid nu en dan worden gestuurd. Waarna hij het gesprek verder ontweek en me met wantrouwende blik bejegende.

 5. svara says:

  Avatar van svara
  toch zou ik over die cirkel nog moeten nadenken
  iets…..
  kan het nog niet benoemen
  misschien zit het ‘m meer nog in die laatste alinea
  iets

 6. Wattman says:

  Avatar van Wattman
  Dan ken jij het klappen van de zweep, Simen! Je cirkelhandtekening is overigens een prachtvondst. Ga ik zeker eens toepassen!

 7. Rob Kruzdlo says:

  Avatar van Rob Kruzdlo
  Simen mooie cirkel hoe doe je dat…? Groet Rob

 8. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @Rob
  Photoshop ? Of bedoelde je dat niet.
  Groet trug

 9. VSp says:

  Avatar van VSp
  Oh jéé, koud kunstje voor de baas om na te trekken wie ingelogd heeft om ‘de printer’ te gebruiken.
  V capital ‘S’ p met dank voor vermelding. Bovenaan nog wel!
  De VSp bedankt echter voor de eer van ring leader. SVp plaatje 180° draaien.
  Leuk stukkie!

 10. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @VSp
  Het gaat niet om de geografische positie. Verantwoordelijk is de eerste of de laatste die tekent (afhankelijk van de graad van dominantie van de leider). Over dat inloggen, daar heb je een punt. Maar daar weet jij vermoed ik wel iets op. Als je (of is het jullie ?) me dat meedeelt, zal ik daarna je brief vernietigen.

  Dank en Hartelijke groet

 11. VSp says:

  Avatar van VSp
  De secretaresse van de baas. Is dat misschien iets? Als oplossing dan………..

 12. thrammy says:

  Avatar van thrammy
  Prachtig verhaal, mooie vondsten en inhoudelijk sterk! Helemaal mee eens. Beste vondsten: de cirkelhandtekening en de printerwaarschuwing. We leven helaas in een maatschappij waar nog het een en ander aan mankeert. Een understatement van de ergste soort. Wens je veel succes met je eigen strijd tegen deze vreselijke uitwassen. Zal ook mijn aandeel proberen te vervullen. In woord en daad.

  Groet

 13. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @thrammy
  Jouw laatste twee zinnen, verwarmen mijn hart. Meer dan je misschien zou vermoeden.

 14. Pingback: FAVORIETE REACTIE: | Hardslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *