Lieve Femke

Lieve Femke,

Altijd was ik kritisch tegen je. Ik schrijf het succes van de rechtse mafia van vooral mensen als Verhaagen en Wilders volledig toe aan het totaal ontbreken van enige visie bij de gevestigde orde, en noem dat steevast Femke’s failliet. Maar nu je afscheid neemt heb ik nog net de tijd dit beeld nog enigszins in het juiste perspectief te plaatsen.
Want dat jij wel een gewaardeerde visie hebt op maatschappelijke organisatie dat is ook mij wel duidelijk. Zeker als je zoals nu, bij je feestje bij Witteman wat meer gelegenheid hebt
dit niet alleen wat duidelijker te zeggen maar bovendien nog te vergulden met de glans van de bevlogenheid. Je noemde ergens Joop den Uil als voorbeeld en ik denk zelfs dat je jezelf met hem kan meten in de manier waarop je je zaken onder woorden brengt en in het debat verdedigd.

Waar de vergelijking mank gaat, maar dat kan ik je persoonlijk nauwelijks kwalijk nemen dat Joop den Uil ook nog wat anders kon. Als enige linkse politicus maar ook in een gemakkelijker tijd, was hij in staat een soort succes, hoe mager ook te boeken. Waardoor zijn bevlogenheid een soortelijk gewicht kreeg. Met het effect dat al die mooie woorden en bevlogenheid niet hebben geleid tot de teleurstelling die wordt opgeroepen (vergelijk het maar met Feyenoord) door het permanente verlies van juist je dierbaarste kampioenen.

Ik hoop daarom dat je mijn kritiek in dank wilt aanvaarden en interpreteren als voortkomend uit de bewondering en trouw en toewijding aan wat ik je voor ons zag doen. En het in wilt bedden in de verzachtende omstandigheden die voor jouw optreden zowel als mijn kritiek gelden. De zwarte tijden waarin we momenteel verkeren.

Hardstikke bedankt meid. Je bent geweldig. En ik hoop en ben er van overtuigd dat je in een echte baan van de smaak van het succes gaat genieten.
Als dank aan jou zal ik mijn stem blijven uitbrengen op de goede partij, en heb ik voor je opvolgster je zetel al vast opnieuw bekleed.

This entry was posted in Volkskrant and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Lieve Femke

 1. Klaaf says:

  Avatar van Klaaf
  Kan je vergelijking met Joop den Uyl absoluut niet volgen.
  De PvdA heeft alles ter linkerzijde altijd willen kleineren, opslokken, zo niet vermorzelen.

 2. Robert Kruzdlo says:

  Avatar van Robert Kruzdlo
  Ha ha mee eens…groet Robert

 3. Peter Louter says:

  Avatar van Peter Louter
  Genuanceerde overdenking bij het afscheid van een van de allebeste parlementariërs die we de laatste decennia hadden.
  De vergelijking met den Uyl zie ik ook niet. Die had met zijn zetelaantal heel wat macht, maar wist de doorbraak v an de radicalen niet te voorkomen.
  Femke is er juist in geslaagd de radicalen op een afstand te houden.
  Ik denk niet dat ze er echt in is geslaagd om het begrip ‘links’ een nieuwe inhoud te geven. GroenLinks is beslist een sterk merk, maar wat je er precies voor krijgt is me in een aantal opzichten nog steeds onduidelijk.

 4. svara says:

  Avatar van svara
  een mooie brief Simen
  en die zetel als beeld is perfect

  warme groet!

 5. vienne86 says:

  Avatar van vienne86
  Die ijskoude zetel is idd voor haar perfect. Ik heb haar persoonlijk leren kennen na de geboorte van haar kinderen. Hoe of wat doet hier niet terzake. Mij is gebleken dat zij voor de buitenwereld een totaal ander gezicht heeft dan voor degenen in haar persoonlijke omgeving. Hard, zakelijk en onvriendelijk.

 6. Reine jRagolo says:

  Avatar van Reine jRagolo
  Ik begrijp er niks van. Er wordt druk gespeculeerd over een "fusie" met D66 en Femke verlaat het nest.
  Daar kun je op speculeren.
  Ik heb moeite met de persoonlijke ontboezeming van Vienne86. Femke heeft recht op haar privacy.
  Het stoort me als, zeg maar, de sneeuw op de stoep van Balkenende er wordt bijgehaald.
  Ik hoef het allemaal niet te weten.

  Maar goed, zeer duidelijk is dat Femke heel hard heeft gewerkt de afgelopen 12 jaar voor een partij die uit zoveel bloedgroepen is samengesteld. Proficiat.

 7. svara says:

  Avatar van svara
  nog even terugkomen op die voor mij perfecte zetel
  dit in relatie tot de reactie van vienne86

  de zetel symboliseert voor mij de koude barre tijden waarin haar opvolgster mag plaatsnemen

  ik krijg het koud van vienne86 die in haar reactie meer over haarzelf zegt dan over Femke, terwijl ze zelf onzichtbaar blijft als ik op haar avatar klik

  jammer

 8. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  @vienne86
  @Reine

  Het is mij niet duidelijk of Vienne het over Femke heeft. Ik schreef dat ik de zetel opnieuw had bekleed voor haar opvolgster. Om aan te geven wat ook haar toekomstige positie zal zijn.
  Als je/zij dat heeft begrepen dan gaat de ontboezeming dus over Jolande Sap. Persoonlijk ken ik die niet zo goed. Wel kan ik er nog aan toevoegen dat publieke figuren natuurlijk en public aardiger zijn dan daarbuiten.
  Iets wat ook geld voor de gemiddelde werknemer in Nederland. Alleen wordt dit verschil bij hen ook en public uitgemeten en niet als bij de gemiddelde werknemer in de huiskamer.

  @svara
  jij hebt het perfect begrepen. Je legt het ook nog mooier uit dan ikzelf, wat ik bedoeld had.

 9. babbelegoegje says:

  Avatar van babbelegoegje
  Femke en Jolanda heb ik mijn eigen ‘kritische’ mening over, als sp’er, dat zul je wel begrijpen,
  dat behoeft hier verder geen betoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *