Halbe Zoolstra

Zeg ken je Halbe Zoolstra wel. Halbe Zoolstra is een gelukszoeker uit Friesland. Reden waarom hij mijn schoonvader van tweeennegentig die nog zeer goed bij de tijd gebleven is de opmerking ontlokte: Door Halbe Zoolstra schaam je je haast dat je uit Friesland komt.

Een gelukszoeker heeft, en dat geld ook voor Halbe, het idee dat geluk iets is wat je kunt verdelen en dat je een goed mens bent wanneer je probeert je een zo groot mogelijk stuk toe te eigenen. Wanneer dat gaat ten koste van een ander is dat geen probleem. Want ook de ander heeft hetzelfde recht om het van jou af te pakken. Alle middelen zijn geoorloofd. Ook macht vergaren en de baas zijn. Want je kunt het nooit beter treffen, dan wanneer je zelf Hoofd Geluksdistributie bent. Zodat je zelf je eigen bonus kan bepalen en onderzoeken kan laten doen naar het door jou benodigde resultaat.

Nu heeft Halbe Zoolstra de opdracht gekregen: Zoek een oplossing voor het teveel aan gelukszoekers. Het is duidelijk dat zijn oplossing uit de logische twee componenten bestaat waar iedere gelukszoeker mee zou komen: Minder gelukszoekers en de gelukszoekers die we niet tegen kunnen houden zo weinig mogelijk geluk geven. Want we zijn verplicht ons best te doen om alles zelf te behouden. Let op: ik zei minder he, en niet minder,minder,minder.

Het geluk van Halbe staat kortom onder druk. Zijn opleiding is ook wel wat tekort geschoten. Zijn vader noemde hem niet Halbe omdat hij dacht dat hij maar overal de helft van hoefde. Dat zou dan eerder moeten gaan over halve kennis. Want Halbe heeft de wet der communicerende vaten niet geleerd, of hij heeft niet goed opgelet op school.

De wet van de communicerende vaten is een regel uit de Natuurkunde die aangeeft dat in open geluksreservoirs, die voor het geluk onderling onder het geluksniveau zijn verbonden, het gelukspeil altijd even hoog staat. De vaten communiceren met elkaar, dat wil zeggen, ze staan met elkaar in verbinding. Zodra er een verstoring van het gelukspeil optreedt kan er daardoor een uitwisseling van geluk plaatsvinden, zodat het evenwicht wordt hersteld.

Voor vluchtelingen kunnen wij en ook Halbe geen oplossing bedenken.  Vluchtelingen zijn de oplossing. Ze zijn er omdat Halbe en wij het evenwicht hebben verstoord.

Net als vroeger de Hunnen. En in de 4e eeuw de Friezen. Toen ze het kanaal zijn overgestoken en het hele zuiden van het Verenigd Koninkrijk hebben gekolonialiseerd.

Ja maar de Hunnen gebruikten geweld, wordt mij dan tegengeworpen. Ik denk dat er ook in dat opzicht weinig verschil is tussen volksverhuizingen. De menselijke soort komt altijd in vrede. Tot hem iets onthouden word waarvan hij een deel wil. Als er een leger of politiemacht in Hongarije wordt gestationeerd zal geweld zich ook ongetwijfeld nog voor gaan doen.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat allemaal af gaat lopen, als het poolijs in het huidige tempo door blijft smelten. Ik hoor Halbe al zeggen: “Geen iglos in het Vondelpark. Dat is toch iets wat we niet willen”.

 

 

7 thoughts on “Halbe Zoolstra”

 1. Misschien heeft je schoonvader nog meegemaakt dat er een miljoen Belgische vluchtelingen te gast waren?

 2. @Reine
  Hee leuk. Hallo. Dat is een tijd geleden.
  Wat betreft je reactie: Volgens mijn berekening is hij daar niet bij geweest.
  En dan: Mijn weblog gaat niet over gasten. Tenzij je bedoelt dat het net als wij gasten op de aarde zijn.

 3. @svara
  Dat mag. Het is een verduidelijking van wat ik vet had gemaakt als de essentie van het blog.
  Dankjewel

 4. De paradox is dat we idd die vluchtelingen nodig hebben, maar dat hun landen politici als Halbe goed kunnen gebruiken…..

 5. @Marius
  Met alle respect Marius, zie ik dat toch anders. Wat ik beschrijf is een gebeurtenis. Politici van het kaliber Halbe zullen ze daar 10 van inruilen tegen 1 boekhouder van Starbucks. De treinen rijden daar al uit zich zelf niet op een vaste tijd. En ook als carnavals-generaal is hij niet erg geschikt denk ik.
  Het zou me niet verbazen dat hij Shell-aandelen heeft en geen cacaobonen.

 6. Niks aan de hand hoor.
  Ik zie HZ als een varkentjeswasser.
  Hij doet als klusjesman niets anders dan bijvoorbeeld Diederik S.
  Samen zouden ze niet misstaan in het programma ‘Help mijn kamerlid is klusser’ .
  Maar dit terzijde.
  Zoals ook mijn vorige commentaar was.

Comments are closed.