Lamme helpt de blinden

Mensen hechten aan het leven. Dat is in de evolutie genetisch vastgelegd. In een tijd en leefomgeving vol gevaar en bedreiging. Nu we zelf zoveel macht  hebben gekregen onze omgeving zo te veranderen dat we niet meer onopzettelijk dood gaan, maar veranderen in geplastificeerde met medicijnen opgespoten geestloze planten, verandert dat niks aan het oerinstinct altijd aan het leven te moeten vastklampen.  Ongeacht het feit hoe we dat leven kwalificeren. We leven nu eenmaal in in een zelfbedacht verhaal met bedachte personages als god of andere allegorieën waarmee we onze vage notie genaamd geluk mee verantwoorden. Dat is niet eenvoudig, want de oerdrang ten alle tijde voort te leven maakt ons blind in ons verhaal.

We mogen niet op de stoel van onze lieve heer gaan zitten. Alleen maar even op zijn voetenbankje om pesticiden in het drinkwater te doen en genetisch letale factoren in zaden in te bouwen.

Viktor Lamme helpt de blinden. Door hen uit te leggen hoe waardevol het leven toch is wanneer je tot je honderste levensjaar zomaar in een door god geschonken autootje over gods wonderbare asfaltwegen rijden mag, niet geplaagd door zorgen die het besef van “waar je je eigenlijk bevindt” wel eens met zich meebrengt. In het gezelschap van een waardevolle vriend die aangeeft wanneer je op de rem moet trappen en vrolijk luidkeels meezingt: Huppakee

Wij vlekken uit de oersoep moeten niet zo veeleisend zijn. Het leven is verukkelijk, ook met een te klein hoofd.


Gemaskerde figuren bespotten de dood.
J.Ensor

4 thoughts on “Lamme helpt de blinden”

 1. Ik kan niet zo goed uit te voeten met je blog.
  Heb het een aantal keren gelezen en vermoed dat het komt doordat je zoveel thema’s aansnijdt met de documentaire over de levenseindekliniek nog op mijn netvlies.
  Het raakt me ook dat dat ene woord nu overal wordt gebruikt.
  Ik begrijp overigens je cynisme en boosheid

  Het zijn kwetsbare mensen die toe zijn om waardig te sterven.
  Het is een gevoelig onderwerp of je nu voor of tegen bent. Zo prive. Wat is nodig om te filmen om als buitenstaander een goed beeld te krijgen.
  De intentie van de hulp verleners kan nog zo integer zijn maar als het in een documentaire op deze manier fragmentarisch wordt verbeeldt dan is te verwachten dat er kritiek komt.
  Over de aard van de kritiek is ook veel te zeggen.
  Over de documentaire zelf ook. Het voelt als een gemiste kans.
  Artistieke vrijheid van de filmers werd nog ergens genoemd.
  Ook zij hebben stof genoeg lijkt me om hun ‘product’ nog eens in wijsheid te evalueren.

 2. ik heb de documentaire (nog) niet gezien, wel kan ik zeggen dat in veel latijns-amerikaanse landen wordt gedacht dat in Nederland zo ongeveer alle bejaarden boven de vijfenzestig worden geholpen. Ook kan ik melden dat het me al twee dagen opvalt dat in mijn latijns-amerikaanse nationale krant nog niet wordt gerept over de mogelijkheid dat de kleine hoofden wellicht het gevolg zijn van de pesticiden die de zika-mug wil bestrijden. Het verhaal van Simen Vrederat doet me denken aan de brief van de hoofdredakteur van Charlie, een paar dagen voor zijn dood, waarin hij zich verbaast over de wens van de sterk-gelovige mens om te wereldlijke rechter in te schakelen, terwijl hun God zoveel meer mogelijkheden heeft om recht te spreken.

 3. @svara

  Ik ga er van uit bij iedere documentaire dat er geen volledig leven kan worden verfilmd.
  Ik zou niet willen dat wanneer ik schriftelijk vastlegde graag euthanasie te willen in het geval ik niks meer van de wereld zou weten, er een onbekende passant mijn mondhoeken omhoog zou drukken als het zover was en zei: kijk eens hij kan nog lachen. En dan mijn vrouw uitmaakte voor moordenaar.
  Als je een dagje naar het strand gebracht wordt als honderdjarige, kan je wel een aardige dag doormaken. Zeker in contrast met het gewicht van de twintig jaren levenslang die er aan voorafgingen.
  We moeten in staat zijn om begrijpend te kijken, dan zijn we in staat door de onvolkomenheid van het medium film heen te kijken.
  Mijn thema is éénduidig: Ik ben tegen het creëren van een ziekmakende omgeving voor de menselijke soort in alle opzichten, alsmede voor eerherstel van de natuurlijke dood.

 4. @Jan Krosenbrink

  Het beeld van Nederlanders over Nederland ontlenen ze helaas ook uit wat de media influisteren.
  Daarom is het van groot belang dat we de overload aan bullshit die we over ons heen krijgen te lijf gaan met logica en het beetje levenservaring dat ons nog rest uit betere tijden.
  Ik kan je de documentaire aanraden. Maar als je hem daar in latijns-amerikaans gezelschap bekijkt, doe er dan ook het commentaar na afloop en van de dagen erna (bij Jinek en Nieuwkerk bij), zodat het duidelijk wordt dat we hier echt niet zo ver gevorderd zijn.

Comments are closed.